Advertorial

Tweewieler Academy

Amos in ’t Anker, medewerker bij Piet Voskamp fietsen en tevens oud-leerling Bedrijfsschool Middelburg.

Tweewieler academy in gesprek met Kjeld Scholten en Ary Joosse:

‘Samen met ondernemers naar een hoger niveau’

Lees verder 

Tweewieler Academy is in gesprek gegaan met Kjeld Scholten Van Brethouwer Tweewielers uit Gaanderen en Ary Joosse van Piet Voskamp fietsspecialist uit Middelburg over de opleidingen en trainingen gerelateerd aan de ontwikkelingen in de fietsenbranche. Vragen als: “Is het huidige opleidingsaanbod nog wel passend?” en “Hoe zorgt men ervoor dat het personeel mee kan groeien met de razendsnelle ontwikkelingen?” passeerden hierbij de revue. Het waren leuke en openhartige gesprekken waarin we nog meer te weten zijn gekomen over wat er speelt aan opleidingsbehoeften in de branche.

 

De tweewielerbranche verandert in rap tempo dit komt onder andere door de snelle opkomst van de e-bike en het veranderende consumentengedrag. Tweewieler Academy stelde Ary Joosse van Piet Voskamp fietsspecialist de vraag hoe hij er voor zorgt dat zijn personeel meegroeit met deze ontwikkelingen en qua kennis en kunde up-to-date blijft. Ary Joosse: ‘’Opleidingen laten volgen van Tweewieler Academy en zelf je medewerkers laten zien wat er verandert, dat is van belang. ’Bijblijven in de technische ontwikkelingen vind ik zelf ook leuk.’’ 

Tweewieler Academy

Medewerkers bij Brethouwer Tweewielers, Daniël Hesseling (l) oud-leerling Bedrijfsschool Doetinchem en Kjeld Scholten (r) .

Bijblijven door praktijktrainingen

Kjeld Scholten geeft aan dat de medewerkers van Brethouwer Tweewielers bijblijven door het regelmatig volgen van praktijktrainingen en bijscholing op verschillende thema’s. “Onderwijs moet goed gestructureerd zijn en inspelen op de praktijk van nu." Kjeld ziet daarin dan ook de toegevoegde waarde van Tweewieler Academy die dicht bij de ondernemers en fabrikanten staat. Dit biedt de mogelijkheid om vernieuwingen van technieken en behoefte vanuit ondernemers aan te vullen aan het bestaande onderwijs. 

Kjeld is ook enthousiast om te horen dat er op dit moment gewerkt wordt aan vernieuwing van de lesstof voor de MBO niveau 2 opleidingen.

Onderwijs naar de regio

De tweewielerbranche kampt momenteel met een personeelsprobleem, er is door de populariteit van de fiets meer vraag dan aanbod van geschoold personeel. Dit is een grote zorg. Immers, naast de populariteit wordt het product steeds complexer en het aantal vakmensen daalt. Als je inzoomt op de landelijke studentenaantallen zie je dat het niet in alle regio’s mogelijk is opgeleid te worden tot fietstechnicus. Doordat er in sommige regio’s te weinig animo is voor de opleidingen, verdwijnen deze. Tweewieler Academy zet er op in om samen met de ondernemers het onderwijs weer terug te brengen naar de regio’s waar het onderwijs niet meer aangeboden wordt. Momenteel zijn we naast Nieuwegein, Middelburg en Doetinchem ook bezig met een MBO opleiding in Limburg. Volgens Ary Joosse is dit echt essentieel voor hun regio. “Als je vanuit Zeeland naar Rotterdam zou moeten reizen voor je opleiding is dat voor velen echt een barrière.” Kjeld Scholten beaamt dit. ‘’Het zal zeker meehelpen in de studiekeuze wanneer je niet een halve dag kwijt bent aan reistijd.’’

 

Samenwerking met UWV

Met het terugbrengen van het onderwijs naar de regio’s verwacht Tweewieler Academy meer leerlingen te trekken, maar dit alleen is niet genoeg om aan de huidige personele vraag te voldoen. Daarom is Tweewieler Academy een samenwerking aangegaan met het UWV om zij-instromers op te leiden. Ary Joosse heeft goede ervaringen met zij-instromers en kan het aannemen van een zij-instromer van harte aanbevelen. “In het begin heerste er bij mij twijfel en was ik er wat sceptisch over. Maar als je ze dan een tijd in dienst hebt, wil je ze voor geen goud meer kwijt”. Naast het actief vergroten van het aantal nieuwe medewerkers is het ook belangrijk te blijven investeren in de ontwikkeling van je huidige personeelsleden. Naast het volgen van praktijktrainingen waarin medewerkers veel leren van elkaar, kwam Ary Joosse met een creatief idee: “We zouden een soort job-roulatieprogramma van leerlingen kunnen opzetten met fietsenzaken uit de regio. Door je leerling bij andere collega’s mee te laten kijken versnel je het leerproces van je medewerker.”

 

Werkplaatsrendement

Naast de populariteit en de technische ontwikkeling van de fiets geven beide ondernemers aan dat werkplaatsrendement ook een belangrijk onderwerp voor hen is. Vanuit beide organisaties zijn hier medewerkers voor getraind wat hen inzichten heeft gegeven over het mogelijk maken van een beter rendement in hun werkplaats met meer declarabele uren. Als toevoeging geeft Ary Joosse aan het erg fijn te vinden dat de trainingen ook op locatie in de winkel kunnen worden verzorgd.

 

Dit artikel is gesponsord door Tweewieler Academy.


Opleidingen

Tweewieler Academy

4/12
Loading ...