Hoe doen ze dat?

Noorderpoort-college verdubbelt leerlingaantal

Waar veel BBL- en BOL-opleidingen moeite hebben om de schoolbanken gevuld te krijgen, verwacht Noorderpoort Automotive het leerlingaantal te verdubbelen. In het cursusjaar 2021-2022 mikken ze op 40 nieuwe studenten. Docent Jop de Ruijter over het geheim van de Groningse opleider.

Lees verder 

“Dat er een nijpend gebrek is aan fietstechnici merkt ook Jop de Ruijter. “We zien dat de vraag naar vakmensen in de tweewielerbranche enorm groeit. We worden regelmatig gebeld door fietsretailers met de vraag of we nog een goede student hebben. Soms voelen we ons gewoon een uitzendbureau.” Tegelijk proeft, merkt en ziet De Ruijter dat onder jongeren de interesse voor fietstechniek booming is. “Zeker de laatste twee jaar is er steeds meer animo voor fietsopleidingen. Omdat de e-bike meer techniek met zich meebrengt en omdat het sportieve segment met onder andere elektronisch schakelen snel groeit.” 

Jop de Ruijter

Jop de Ruijter is ervan overtuigd dat voor het schooljaar 2021/2022 het studentenaantal gaat verdubbelen: “Fietstechniek is de toekomst! Aan elektrische auto’s is veel minder onderhoud nodig, dus autobedrijven gaan het zwaar krijgen. Ik zeg dan ook tegen aankomende studenten: ‘Als je een baangarantie wilt, ga dan niet voor automonteur maar wordt fietstechnicus’.”

Opleiding moet eigen gezicht hebben

Om de interesse van jongeren in fietstechniek om te zetten in gevulde schoolbanken, was het volgens Job de Ruijter essentieel dat de fietsopleiding een eigen plek kreeg binnen het college. “De opleiding mag niet ondersneeuwen bij de auto-opleidingen die we hier ook geven. Daarom investeerden we in een gloednieuw en modern gebouw, waar de opleiding een eigen plek heeft. En dat spreekt jongeren absoluut aan.” Vanaf het cursusjaar 2021-2022 worden alle fietstechnicus-opleidingen in het nieuwe gebouw gegeven. Jop de Ruijter: “Voorheen was het gebouw van de chauffeursopleiding. We hebben het omgebouwd tot een grote werkplaats met showroom en leslokaal. In het nieuwe pand zijn 10 werkplekken waar de studenten met het nieuwste gereedschap aan de slag kunnen. Bij de praktijkruimte hoort een leslokaal voor eveneens 10 leerlingen. Dit lokaal ligt wat hoger zodat er zicht is op de praktijkruimte. Via het raam kunnen studenten meekijken in de praktijkruimte. Met dit nieuwe pand laten we zien dat de opleiding tot fietstechnicus – en geen fietsenmaker! – een prachtige opleiding is met meer baangarantie dan autotechnicus.”



Niveau 2 ook als BOL-opleiding aanbieden

Noorderpoort is op meerdere terreinen bezig om studenten op te leiden. Zo wordt vanaf augustus 2021 de opleiding Fietstechnicus niveau 2 ook als BOL-variant aangeboden. Jop de Ruijter: “Zodat jongeren na het VMBO kunnen instromen. Studenten zijn dan drie dagen in de week op school en lopen de andere twee dagen stage.”

Verder is er de mogelijkheid voor BBL-studenten om extra praktijklessen te volgen in de avonduren. “We merken soms dat studenten niet goed opgeleid zijn als ze praktijkexamen gaan doen bij Innovam”, vertelt De Ruijter. “Vooral vorige jaar toen het extreem druk was in de winkels, hadden sommige leermeester geen tijd om de leerling alles bij te brengen. Verder merken we dat veel reparaties, waarin ze wel examen moeten doen en ze dus moeten beheersen, niet bij de bedrijven worden uitgevoerd. Daarvoor is het gewoon te druk. Een naaf uit elkaar halen gebeurt in de praktijk vaak niet, die wordt gewoon vervangen. Op school leren we ze wel om deze uit elkaar te halen.” Ofschoon de opening van het nieuwe pand door de coronacrisis is uitgesteld, krijgen de huidige studenten er al volop les. “Onze leerlingen zijn erg enthousiast over de praktijkruimte en het leslokaal. Ze vinden hier de nieuwste technische snufjes.”

Oproep:

Fabrikanten en importeurs ondersteun ons

Voor het nieuwe cursusjaar heeft Noorderpoort 2 nieuwe docenten aan het team toegevoegd. “Mensen uit de praktijk, dat spreekt onze studenten aan. Groot voordeel is ook dat ze inlogcodes hebben voor reparaties aan e-bikes. Die krijgen we normaal gesproken als school niet, importeurs en fabrikanten zijn daarin vaak terughoudend. Maar die hebben wel nodig om onze studenten goed op te kunnen leiden. Daarom mijn oproep: we hebben informatie nodig, we zouden graag aan trainingen meedoen en willen graag samenwerken met partijen in de branche. Dit komt het onderwijs en dus de kennis van onze studenten ten goede.”


Foto in kolom - 6:4 verhouding


KMC

Noorderpoort automotive Groningen

9/12
Loading ...