In een winkel zorg je er met goede verlichting voor dat producten beter getoond worden. En dat de routing duidelijker is. Helder. Maar hoe zit met de werkplaats en verlichting? Simpel; met de juiste verlichting is het een stuk beter werken, heb je minder ziekteverzuim én kom je professioneel over. Richard van de Vrie, eigenaar van Luximprove in Kruiningen, geeft ons aan de hand van 6 weetjes een les in werkplaatsverlichting.
Houd er rekening mee dat vanaf 2023 de wetgeving voorschrijft dat alle verlichting led moet zijn. Dat betekent in veel gevallen dat je als ondernemer een investering moet doen, die je geld gaat opleveren.
Lees meer
De lichtopbrengst van leds neemt af tijdens hun levensduur. Hierdoor kunnen er soms grote verschillen zijn tussen de verschillende lichtbronnen en armaturen met geïntegreerde leds. Om de kwaliteit van deze verlichting te kunnen beoordelen bestaat de LB-normering.
Lees meer
Vaak hangt in een werkplaats tl-verlichting of goedkope ‘flikkerende’ ledverlichting met inferieure drivers. Flikkering van verlichting kun je met het oog waarnemen bij frequenties lager dan 50 hertz. Bij flikkerfrequenties van ongeveer 100 tot 500 hertz, kun je indirect stroboscopische effecten waarnemen.
Lees meer
In het verleden zijn veel traditionele tl-buizen vervangen door led-tl; deze hebben een hoger rendement en langere levensduur. Maar daar zitten ook nadelen aan.
Lees meer
In zowel de Arbowetgeving als in het Bouwbesluit staat dat een werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid van medewerkers, bezoekers en leveranciers. Om vluchtroutes en nooduitgangen aan te duiden is noodverlichting onmisbaar.
Lees meer
Bij verlichting moet je je focussen op het verlagen van het kostenniveau en kijken naar de terugverdientijd. De kwaliteit van verlichting is de laatste jaren fors gestegen, de ontwikkelingen gaan razendsnel.
Lees meer
Bij de keuze voor verlichting wordt vaak gekocht op merk en prijs. Kwaliteit is minder in beeld. Dat is niet heel vreemd. Er zijn veel aanbieders van verlichting, waardoor het lastig is om door de bomen het bos te zien. Richard van de Vrie van Luximprove adviseert een merkonafhankelijke leverancier te kiezen. “Een installateur of een groothandel krijgt korting wanneer hij bepaalde merken verkoopt. Maar een merk zegt helemaal niets; het gaat om de technische specificaties, de installatietijd en het design. De belangrijkste vraag is daarbij wat het armatuur presteert. Een goede adviseur helpt je daarbij en werkt goed samen met een installateur.”