Advertorial

De optimale routing_611

Shimano’s vernieuwde trainingsaanbod

Méér kennis en grotere meerwaarde

Lees verder 

Shimano-dealers staan in de rij voor het vernieuwde trainingsaanbod in het Shimano Benelux Training Center. In de eerste twee weken van de inschrijfperiode hebben zich al meer dan tweehonderd tweewielerspecialisten aangemeld. Voor veel van de technische en commerciële trainingen uit het programma zijn inmiddels extra data gereserveerd. “Het loopt storm”, zegt Shimano Retail Officer Jennifer Letch, coördinator van het Shimano Benelux Training Center.  

 

Het Shimano Benelux Training Center is de plek waar onder meer eigenaren, verkoopmedewerkers en fietstechnici van tweewielerspeciaalzaken uit Nederland en Vlaanderen hun vakkennis bijspijkeren. Ook maken zij hier kennis met de nieuwste technologische ontwikkelingen op fietsgebied. In het Shimano Benelux Training Center is er in het traditionele laagseizoen voor de fietsbranche een keur aan technische workshops, producttrainingen en verkoopcursussen. Daarmee kunnen tweewielerspecialisten hun klanten in het volgende fietsseizoen nóg beter bijstaan en extra toegevoegde waarde bieden. Dat is belangrijk nu de werkplaats en het advies een steeds groter aandeel in de omzet hebben.

Foto in kolom - 6:4 verhouding
Shimano_624

Geen techniek blijft geheim

“Meer dan ooit tevoren merken we dat technische kennis belangrijker is geworden. De fiets wordt almaar complexer, zeker door de verregaande opmars van de elektrische fiets. De onderhoudsbeurt van een fiets in 2019 is daardoor niet meer de onderhoudsbeurt van een fiets van pakweg vijftien jaar geleden. Er zijn nog steeds tweewielerspecialisten die het spannend vinden om een fiets op een computer aan te sluiten. In het Shimano Benelux Training Center kunnen we fietstechnici in alle rust uitleggen hoe bepaalde technologieën werken en hun vragen beantwoorden. Er is na de training geen enkele techniek meer die geheimen kent”, zegt Jennifer Letch.

 

Advies voor mondige consument

Buiten dat hebben consumenten online steeds meer toegang tot informatie over technieken en producten. Bij een bezoek aan de tweewielerzaak hebben zij zich al ingelezen en willen ze dieper op de materie ingaan. “Consumenten weten meer van nieuwe technieken en systemen als Di2 en Shimano STEPS en zijn mondiger geworden. Als specialist kun je hen onmogelijk met een kluitje in het riet sturen, dan voelen ze zich niet serieus genomen. In het ergste geval besluit een klant in het vervolg een deur verder te gaan. Consumenten verwachten goede voorlichting in een open, transparante werkplaats waar vakkundige monteurs aan hun steeds duurdere fietsen sleutelen.”

 

Partner van dealers

Shimano is niet langer alleen de leverancier van componenten en systemen, maar staat als partner tussen de dealers. Vandaar het initiatief voor oprichting van het Shimano Benelux Training Center. “Als succesvolle tandem – de dealer voorop, Shimano erachter – zorgen we ervoor dat dealers het hoge serviceniveau kunnen bieden dat consumenten verlangen. Het Shimano Benelux Training Center gaat zijn derde seizoen in en heeft in de eerste twee jaren al ruim vijftienhonderd vakgenoten verder geholpen. De waardering is groot, want het gemiddeld rapportcijfer voor de trainingen is een 8,5. Daar zijn we uiteraard zeer trots op”, aldus Letch.

 

Vernieuwde opzet 

Voor 2019-2020 heeft Shimano het trainingsaanbod vernieuwd. Zo zijn de technische trainingen anders opgezet, mede op verzoek van deelnemers. “Voorheen was de fietscategorie het overkoepelende thema. We hadden bijvoorbeeld een Shimano e-bike, comfort, mountainbike en road training. Maar omdat er daardoor soms overlap was in de materie, hebben we er voor meer efficiëntie voor gekozen om de trainingen in te delen aan de hand van componenten en systemen. Een voorbeeld is de training Di2-technologieën. We staan in die training stil bij alle fietsen waarop Di2 wordt toegepast. Denk aan Dura-Ace bij de racefietsen, Shimano STEPS bij de e-bikes en GRX bij de gravelbikes.”

Foto in kolom - 6:4 verhouding
Shimano_625

Technische trainingen

De technische trainingen vinden alle plaats in het Shimano Benelux Training Center in Nunspeet. De trainingen bestaan uit een theoretisch en een praktisch deel. Na een heldere uitleg nemen de deelnemers plaats achter de ruime werkbank en gaan zij zelf aan de slag. Elke training biedt plaats aan maximaal twaalf deelnemers, zodat iedereen voldoende tijd en gelegenheid krijgt om zelf met opdrachten te oefenen. Deze sluiten aan bij de dagelijkse praktijk. Letch: “De trainingen worden verzorgd door ervaren technici die zelf wekelijks in winkels komen en dus weten wat er speelt. Het ultieme streven is dat je na een gevolgde training direct voordeel kunt doen met de opgedane kennis.”

 

Overige trainingen

Het Shimano Benelux Training Center biedt ook een variëteit aan niet-technische trainingen. Zo zijn er ook commerciële trainingen. Deze worden niet alleen in Nunspeet gegeven, maar ook in Eindhoven, Valkenburg en Mechelen (België). In deze trainingen draait het onder meer om salesvaardigheden en effectieve communicatie met de klant, het slim en efficiënt runnen van een werkplaats en de manier waarop je de zichtbaarheid vergroot via digitale kanalen. Daarnaast is er een training die betrekking heeft op bikefitting.com, een statisch meetsysteem waarmee je klanten kunt adviseren én voor langere tijd aan de zaak kunt binden.

 

Salestrainingen

De training in salesvaardigheden wordt gegeven in samenwerking met Tweewieler Academy. Een trainer leert de deelnemers hoe zij in de winkel beter kunnen inspelen op de behoeften van een klant. Letch: “Een klant die zegt dat hij zijn kinderen per fiets naar school wil brengen, zegt eigenlijk dat hij behoefte heeft aan veiligheid.” Leren een goede match maken met klant.

 

Speciaal arrangement

Op verzoek van dealers is de planning geoptimaliseerd. De trainingen bij het Shimano Benelux Training Center zijn dusdanig ingedeeld, dat het interessanter wordt om bijvoorbeeld twee dagen achtereen een training te volgen. “Trainingsthema’s die elkaar mogelijk versterken, zijn bewust daags na elkaar gepland. We merken dat deze combi aanslaat, want de eerste tweedaagse trainingen waren binnen een mum van tijd volgeboekt. Er zijn daarom extra tweedaagse trainingen toegevoegd”, aldus Letch. “We hebben met een regionaal hotel een speciaal overnachtingsarrangement samengesteld. Desgewenst kun je daar verblijven, zodat je geen reis-stress hebt en tussendoor geen onnodige tijd verliest. We brengen onze dealers bij interesse graag in contact met het hotel.”

De optimale routing_612

Online voorbereiding: Shimano T.E.C.

Shimano biedt meer mogelijkheden om vakkennis bij te spijkeren. Zo is er het online trainingsplatform Shimano T.E.C. met trainingen rond producten, technologieën, services en merken van Shimano. In de meeste gevallen bestaan deze uit een korte video met informatie en uitleg, gevolgd door een reeks quizvragen. Shimano raadt het aan om gebruik te maken van Shimano T.E.C. in de voorbereiding op een training bij het Shimano Benelux Training Center. Na inschrijving voor een training geeft Shimano aan welke online trainingen van pas kunnen komen. Ook de website si.shimano.com biedt veel technische informatie.

Shimano_626

Op shimanobeneluxtrainingcenter.com staat het actuele trainingsaanbod, inclusief de data waarop de trainingen worden gehouden. Inschrijven is nu mogelijk voor trainingen die tot en met 31 december worden gegeven. Binnenkort verschijnen ook de trainingsdata voor 2020.

Video: Matthias over hagelnieuwe werkplaats Bigline

Shimano

8/10
Loading ...