8 weetjes over de werkplaatsvloer

Foto in kolom - 6:4 verhouding

De werkplaatsvloer is vaak een ondergeschoven kindje als het gaat om meer rendement behalen in de werkplaats. Onterecht; een goede vloer werkt prettiger, voorkomt ziekteverzuim en bespaart tijd. Doe je voordeel met deze acht weetjes die de experts Alwin van Asperen van Vekavloeren, Ilona Thé-Van Hees van Frederiks en Bert van Engelen van Juncker met je delen. 

Zo verhoogt een goede vloer het rendement

Eisen aan een goede werkplaatsvloer

Soorten vloeren: van epoxy tot plavuizen

Plussen en minnen van epoxy-vloeren

Plussen en minnen van PVC-vloeren

Wettelijke eisen aan vloeren

Onderhoud van de werkplaatsvloer

Kosten en levensduur van de werkplaatsvloer


Zo verhoogt een goede vloer het rendement

Een goede werkvloer is de basis van een werkplaats zorgt voor comfort tijdens het werk en stelt het personeel in staat veilig en goed zijn werk te doen. De kans op ongelukken en dus ziekteverzuim wordt minder. Ook kost schoonmaak en onderhoud de werkgever minder tijd en dus geld. Een goede vloer gaat ook lang mee en draagt bij aan een duurzame bedrijfsvoering. Alwin van Asperen: “En vergeet niet dat de werkplaats en daarmee ook de vloer het professionele visitekaartje is voor klanten.”

Eisen aan een goede werkplaatsvloer 

“Overwegingen bij de aanschaf van een werkplaatsvloer zijn het gemak waarmee de vloer is schoon te houden, de vloeistofdichtheid of vloeistofkerendheid en de slipweerstand”, zegt Alwin van Asperen. “Die slipweerstand is belangrijk wanneer smeermiddelen op de vloer terecht komen, maar speelt ook in de herfst en winter. Dan lopen mensen met natte tweewielers door de zaak en bestaat er een reële kans op uitglijden.” Praten we over vloeren waarop ook brommers en scooters worden gerepareerd, dan zijn vooral de slijtvastheid en duurzaamheid van de vloer belangrijk. “Bij gemotoriseerde tweewielers verdient verder het beschadigingsrisico aandacht”, aldus Van Asperen. “Puntbelasting van de standaarden en de krassen die standaarden veroorzaken zorgen voor beschadigingen. Daar moet een vloer tegen kunnen.”

Inventarisatie werkplaatsconcepten_592

Foto Arturo

 

Soorten vloeren: van epoxy tot plavuizen

Van Asperen: “Allereerst heb je de mogelijkheid om je betonvloer of zandcementdekvloer te voorzien van een tweelaags epoxy vloercoating. Hierbij worden twee lagen epoxy vloercoating met een totale maximale dikte van één millimeter op de bestaande ondervloer aangebracht. Een tweede optie is de epoxy gietvloer. Die breng je rechtstreeks op de dekvloer aan en wordt opgebouwd uit drie lagen: de epoxy primerlaag, vervolgens de epoxy gietmassa in kleur en als laatste de (antislip) toplak. De totale dikte is zo’n twee tot vier millimeter.” Als derde mogelijkheid voor de werkplaatsvloer noemt Van Asperen PVC-tegels. “Die zijn zo’n tien millimeter dik en worden rechtstreeks verlijmd op de dekvloer. Voorwaarde is wel dat de dekvloer voldoende vlak moet zijn. Vervolgens worden de naden tussen de tegels thermisch afgelast, waardoor er een vloeistofdichte vloer ontstaat.” Bert van Engelen van Juncker Bike Parts voegt nog twee soorten vloer toe: rubberen tegels en plavuizen.

 

 

Plussen en minnen van epoxy-vloeren 

Een epoxy vloercoating is gunstig qua prijs, ziet er mooi uit en is gemakkelijk schoon te houden. Door de geringe dikte van de lagen is de vloer echter niet zo slag- en slijtvast. Mechanische beschadigingen aan de vloer zullen snel optreden. Van Asperen: “Als een fiets bij deze vloer lang op dezelfde plek staat, kunnen de weekmakers in de band reageren met de coating. Zo ontstaan nare, onverwijderbare vlekken. Zorg dus ook voor een weekmakerbestendige laklaag. Die maakt deze gunstig geprijsde vloer wel aan stukje duurder.” Een epoxy gietvloer is een slijtvaste, slag- en stootvaste vloer met als voordeel dat het een naadloze vloer betreft, die je anti-slip kunt aflakken met een weekmakerbestendige toplak. Nadeel is dat het aanbrengen van zo’n vloer een dag of vier duurt. Die verlies je dus als omzet in je werkplaats. Ook moet je de toplak, afhankelijk van gebruik, na een aantal jaar opnieuw aanbrengen.

foto breed - wordt afgesneden aan de onderkant - ev. zelf uitsnede maken 1700 x 960

 

 

Plussen en minnen van PVC-vloeren 

Het nadeel van opnieuw lakken heeft de PVC-tegel niet. Ilona Thé-Van Hees van Frederiks Vloeren: “Een PVC-tegel is slijtvast en door zijn dikte ook wat comfortabeler en warmer aan de voeten dan de harde epoxyvloeren. Ook absorbeert PVC geluid beter en beschadigt het niet zo snel als de toplaag van een epoxyvloer. Een PVC-vloer is ook scheur-overbruggend omdat de tegels flexibel zijn, waardoor ze meewerken met de ondervloer. De systemen op basis van epoxy zijn niet scheuroverbruggend en daardoor zal die uiteindelijk op dezelfde plaats scheuren als de ondervloer.” Thé-Van Hees heeft ook nog advies over de kleur. “In een werkplaats zou ik de kleur zwart adviseren in verband met de zwarte zolen van werkschoenen, de migratie van banden en dergelijke.” PVC is in aanschaf meestal wat duurder dan epoxy-vloeren. Dan de voor- en nadelen van rubberen tegels en plavuizen. Bert van Engelen: “Rubbertegels zijn goedkoop, maar niet bestand tegen agressieve stoffen en kennen een korte levensduur. Plavuizen gaan lang mee maar raken weer sneller beschadigd door vallend gereedschap.”

Inventarisatie werkplaatsconcepten_595

 

 

 

Wettelijke eisen aan vloeren

In het verleden moest iedere vloer van een werkplaats (waar met bodembedreigende vloeistoffen wordt gewerkt) vloeistofdicht zijn: vloeistoffen mogen niet door de vloer heen en er niet vanaf kunnen lopen. Als bewijs daarvan moest de vloer door een erkend deskundig inspecteur worden beoordeeld. Bij goedkeur gaf deze een zogenaamde PBV-verklaring af. De eisen zijn echter versoepeld; een vloer moet tegenwoordig ‘vloeistofkerend’ zijn. Concreet moet de vloer lekkages en morsingen tijdelijk kunnen opvangen, totdat deze zijn opgeruimd. Het milieu mag niet worden belast. Daarvoor moet het personeel duidelijke instructies krijgen wat te doen in geval van morsingen. Grit of absorptiekorrels beschikbaar stellen is een goed plan.

 

 

Onderhoud van de werkplaatsvloer

Van Engelen: “In elk geval bij morsingen de vloer direct reinigen met water en/of zeep of cleaner en daarna waxen.” Van Asperen vult aan: “Het dagelijks onderhoud is simpelweg aanvegen of moppen. Bij epoxyvloeren heb je de slijtage die na enkele jaren optreedt en waardoor je periodiek de toplaag moet vervangen.” Bij PVC vloeren is geen extra onderhoud nodig, zegt Thé-Van Hees.

Kosten en levensduur van de werkplaatsvloer 

Van Asperen gaat - bij een ruimte van minimaal 50 vierkante meters en een legklare ondervloer - uit van een prijs vanaf 27,50 euro per vierkante meter voor epoxy vloercoatingen tot 72,50 euro per vierkante meter voor PVC. Van Asperen over de levensduur: “Bij sommige klanten ligt de vloer en al 25 jaar in en oogt hij nog als nieuw. Als je iedere dag gewoon netjes schoonmaakt is de levensduur in principe bijzonder lang. Epoxy coatingvloeren gaan veel minder lang mee. Omdat die zo dun zijn is de levensduur van zo’n vloer maximaal een jaar of vijf.”


Klant uit de werkplaats

De ideale werkplaatsvloer

9/11
Loading ...