MyMicro - Twindis_662

Tweewieler krijgt de wind in de rug

De fiets van en in de toekomst: 9 trends

De komende decennia doet de auto een stap terug en krijgt de tweewieler de wind nóg meer in de rug. Ontwerpers Peter van der Veer en Bastiaan Kok verdiepten zich in de ontwikkeling van de fiets en de rol van de fiets in de mobiliteit van de toekomst en signaleren 9 trends.

Lees verder 


Toekomst Fiets_860

1. Bakfiets hét vervoermiddel voor ouders met kinderen

Meer en meer ouders zetten de bakfiets in voor het vervoer van hun kinderen. De bakfiets van de toekomst is elektrisch ondersteund of volledig elektrisch aangedreven. Een stevige constructie, duidelijke richtingaanwijzers en geïntegreerde regenbescherming maken dat de bakfiets zowel veilig als comfortabel is.


2. Cargobikes opereren vanuit cargohubs 

Vierwielige, overkapte cargobikes leveren vanuit de cargohubs pakketten af in dichtbevolkte stedelijke gebieden. Ze vinden snel en veilig hun weg naar de klant dankzij de vernieuwde fiets-infrastructuur. Handig: via het headup-display communiceert de koerier met de klant en worden afspraken over de aflevering gemaakt.

Toekomst Fiets_861

Toekomst Fiets_862

 3. Waterstof is dé energiebron

Waterstof is dé energiebron voor cargobikes die veel zware kilometers maken. Langs de wegen staan automaten waar je razendsnel een lege ampul omwisselt voor een volle. Onderdeel van de fietsinfrastructuur zijn ook servicepunten, horecagelegenheden en mobility-hubs waar de fiets kan worden verwisseld voor bijvoorbeeld een elektrische of waterstofauto.


4. Cargobike kent vele verschijningsvormen

De overkapte cargobike heeft broertjes en zusjes in tal van verschijningsvormen: voor het vervoer van een of meerdere personen, met twee, drie of vier wielen, al dan niet met ruimte voor bagage. Autonoom rijdende cargobikes zijn de normaalste zaak van de wereld.

 

Toekomst Fiets_863

Toekomst Fiets_864

5. Vanuit de woonwijk zo de fietssnelweg op

Vanuit de woonwijken sturen forenzen met hun speed- en cargobikes zo de fietssnelweg op. Grote afstanden kunnen op volle snelheid – 45 km/uur – worden verreden. Het design van de speedbike is stoer, strak en geheel eigen, maar verraadt ook dat veiligheid geborgd is.


6. Fietspaden met verschillende rijbanen

Fietspaden zijn breed en kennen verschillende rijbanen. Welke rijbaan je fietst is afhankelijk van de snelheid waarmee wordt gereden. E-bikes en cargobikes communiceren zelf met de overige verkeersdeelnemers. Via het (headup) display wordt de bestuurder gewaarschuwd voor naderend onheil. Wanneer nodig grijpt de fiets zelf in bij dreigend gevaar.

 

Toekomst Fiets_865

Toekomst Fiets_866

7. Fietsparkeerplaats met snellader in de bestrating

De elektrisch ondersteunde en volledig elektrisch aangedreven tweewielers worden in de toekomst geparkeerd op speciale fietsparkeerplaatsen. Zodra de fiets staat, wordt ze gelijk draadloos opgeladen via snelladers die in de bestrating zijn verwerkt en duidelijk herkenbaar zijn.


8. E-bike met stabilisatiesysteem voor senioren

De doorontwikkeling van de fiets maakt dat vitale ouderen veel langer (afstanden) kunnen blijven fietsen. De senioren e-bikes hebben een lage instap en zijn voorzien van features als een stabilisatiesysteem tegen vallen, signalering van achteropkomende voertuigen en automatische regulering van de snelheid wanneer de omstandigheden daarom vragen.

Toekomst Fiets_867

Toekomst Fiets_868

9. Connected fiets heeft contact met andere vervoersmiddelen

Alle fietsen zijn ‘connected’. Een gestolen fiets is direct op te sporen. Het (headup) display op de fiets navigeert en communiceert. De fietser krijgt informatie over (obstakels en opstoppingen op) de route, wijst op gevaren en geeft de weersverwachting weer. Ook informeert het systeem de fietser over andere vervoersmiddelen in de mobiliteitsketen. Waar bijvoorbeeld een elektrische deelauto staat waarmee de reis kan worden vervolgd.

Racetrends voor 2021

Fiets van de toekomst

9/11
Loading ...