Nieuwe markt met uiteenlopende spelers

Accurevisie komt langzaam op gang

Foto in kolom - 6:4 verhouding

Accurevisie was lange tijd not done. Liever een nieuwe, was het credo. Onder druk van de oprukkende duurzaamheid en het gunstige kostenplaatje keert het tij nu echter. Het resultaat is dat steeds meer accurevisiebedrijven het licht zien. Tweewieler maakte een rondje over de markt, stelt een aantal bedrijven aan u voor en laat ze vertellen hoe volwassen ze zijn en waarin ze zich onderscheiden.

E-Accu: uitsluitend cellen van Samsung en Panasonic

Fiets-accureparatie: bijna alle merken reviseren

Zuidewind: complete binnenwerk vervangen

Heskon: revisie tot in de kern van de accu

Miton: certificeringsproces voor vertrouwen

KWS Seuren: hogere capaciteit plaatsen

Accureviseren.nl: scherpe prijs zorgt voor onderscheid


E-Accu: uitsluitend cellen van Samsung en Panasonic

Accurevisiebedrijf E-Accu is opgericht in oktober 2016 in het Gelderse Bergharen. De ruggengraat van de firma wordt gevormd door elektronica- en logistieke specialisten met jarenlang ervaringen in hun vakgebied. Jan Arntz: “De kern van E-Accu is kwaliteit, service en snelle levertijd. We werken zowel voor de vakhandel als direct voor de consument.” Arntz benadrukt dat reviseren een vak is en dat het bedrijf dit goed en veilig doet. “Dankzij onze kennis en kunde kunnen we tot nog toe alle aangeboden accu’s voor zowel e-bikes, scooters als vervoersmiddelen voor minder validen reviseren of repareren.” De kwaliteit die E-Accu levert wordt volgens Arntz geborgd door onder andere ISO, de gehanteerde werkprocessen en het gebruik van cellen van Samsung en Panasonic. “Door de kwaliteit die ons team van zestien fte levert, kunnen wij twee jaar garantie geven op de revisie en onze reparaties. Daarnaast onderscheiden wij onszelf doordat we gereviseerde accu’s uit voorraad kunnen leveren. Dit verkort de levertijd tot maximaal 24 uur.”

foto breed - wordt afgesneden aan de onderkant - ev. zelf uitsnede maken 1700 x 960

Fiets-accureparatie: bijna alle merken reviseren

Jean Paul van de Watering van Fiets-accureparatie timmert al een aantal jaren aan de weg. “We zitten in Rozendaal, maar hebben inmiddels klanten in heel Nederland. Daarnaast zijn we ook actief in België, Duitsland en Luxemburg.” Jean Paul vertelt dat de accu’s per koerier richting zijn bedrijf komen. Het bedrijf is ook bezig een dienst op te zetten, waarbij de klant zijn accu kan laten ophalen door een koerier. “Klanten zijn meestal particulieren, maar er zitten ook retailers in onze klantenkring. Qua revisiekosten maken wij overigens geen onderscheid tussen die twee. Onze strategie is dat we onze revisies qua prijs bewust laag in de markt zetten.” Fiets-accureparatie reviseert – enkele uitzonderingen daargelaten – alle merken. “De uitzonderingen zijn bepaalde modellen van Sparta of framebuis-accu’s.” Van de Watering vertelt dat hij met vier man personeel werkt en jaarlijks 500 tot 700 accu’s reviseert. “Die worden voor aflevering altijd uitgebreid getest, zodat de klant zeker weet dat alles in orde is. Na de revisie hebben klanten vervolgens altijd een jaar garantie op de revisie.”

foto breed - wordt afgesneden aan de onderkant - ev. zelf uitsnede maken 1700 x 960

Zuidewind: complete binnenwerk vervangen

Het Purmerendse Zuidewind – opgericht in 1926 – reviseert vrijwel uitsluitend Li-ion accu’s. Rody de Groot: “Inmiddels reviseren we enkele honderden accu’s per jaar. Daarnaast bieden we via onze fysieke winkel in Purmerend en onze webshop www.fietsaccuservice.nl een assortiment nieuwe fietsaccu’s en acculaders aan. Onze (internationale) klanten zijn zowel particulieren als een groot aantal fietswinkels, fietsverhuurders en enkele onderdelenhandels en fabrikanten.” Zuidewinds werkwijze bij accurevisie onderscheidt zich volgens De Groot van andere aanbieders. “De meeste revisiebedrijven vervangen alleen het cellenpakket en hergebruiken de BMS (Battery Management System, de interne besturing van de accu). Wij vervangen altijd het complete binnenwerk. Alleen de casing wordt hergebruikt. We denken op deze manier constante kwaliteit te kunnen bieden. Een nadeel van onze werkwijze is wel dat we niet alle accu’s kunnen reviseren; bij systemen die de originele BMS nodig hebben, bieden wij geen revisie aan. In dat geval leveren we een nieuwe accu. Wij geven op accurevisie twee jaar garantie op materiaalfouten.”

Inventarisatie werkplaatsconcepten_592

Heskon: revisie tot in de kern van de accu

Het Tilburgse Heskon (www.fietsaccu-revisie.nl) kent een bijzondere opzet, vertelt eigenaar Hannes de Jong. “Wij kunnen in de piek van het hoogseizoen tot wel 1.500 accu’s per maand reviseren en de focus ligt zowel op de batterij als op de printplaat. Bij veel modellen proberen wij het volledige binnenwerk te vernieuwen, waardoor we dus echt tot in de kern van een accu kijken.” De Jong vertelt dat het revisieproces is opgedeeld in kleine stapjes. “Elke accu gaat door verschillende handen. Onze twintig werknemers zorgen samen dat iedere accu binnen maximaal anderhalve week klaar is. Dankzij onze werkwijze en zeer vakkundige personeel is de doorlooptijd kort en het proces bijzonder efficiënt en veilig ingericht. Dat heeft ook BOVAG gezien, waarmee we een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten.” Heskon reviseert alle accu’s, op de Ion-serie van Accell na. De klanten profiteren van een intensief niveau van testen, waardoor ze de zekerheid hebben dat een accu tot het uiterste is getest voordat hij weer op de fiets zit. “Daarom bieden we twee jaar garantie op alle onderdelen van de accu en hanteren we het no-cure-no-pay principe.”

Inventarisatie werkplaatsconcepten_593

Miton: certificeringsproces voor vertrouwen

In Utrecht bevindt zich Miton. Het bedrijf, zo vertelt Nick Koot, reviseert vrijwel alle merken accu’s, een enkele uitzondering daargelaten. “Onze klanten zijn zowel consumenten als vakhandel. Voor hen reviseren we op jaarbasis zo’n 4.000 accu’s. We gebruiken daarbij A-kwaliteit 18650-cellen, matchen deze op capaciteit, interne weerstand en voltage. Waar mogelijk gebruiken we nieuwe elektronica (BMS, Battery Management System), zodat we volledig achter ons product kunnen staan.” Voorafgaand aan de revisie test Miton de accu op (rest)capaciteit; “teneinde de klant maar ook ons zelf te overtuigen van de noodzaak en het nut van revisie.” Voor de revisie zelf gebruikt Miton verschillende middelen en technieken om het accupack zo veilig mogelijk te maken, maar ook om de levensduur te optimaliseren. “We verlenen twee jaar garantie op accu’s waarin ons eigen BMS is gebruikt en een jaar garantie op de accu’s waarbij het originele BMS moet worden hergebruikt.” Miton is momenteel bezig met een certificeringsproces om zich aantoonbaar te kunnen onderscheiden, zodat klanten weten welke kwaliteit en veiligheid ze mogen verwachten.

Inventarisatie werkplaatsconcepten_595

KWS Seuren: hogere capaciteit plaatsen

KWS Seuren uit Beugen is inmiddels vier jaar bezig met het reviseren van accu’s. Het bedrijf is opgericht door drie jonge broers die zich sinds afgelopen jaar na het voltooien van hun opleiding Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde volledig toelegden op accurevisie. Koen Seuren: “Op een aantal modellen na repareren en reviseren wij alle merken accu’s. Modellen die we niet doen zijn compleet ingegoten of afgeschermd door de fabrikant. De afgelopen jaren hebben we ons gespecialiseerd in de BionX accu’s van Trek. Deze kunnen wij reviseren, programmeren en uitlezen.” Seuren kan bij veel fietsaccu’s een hogere capaciteit plaatsen dan de fabrikant levert of collega-bedrijven doen, zo stelt Koen Seuren. De klantenkring van het jonge bedrijf bestaat uit fietsspeciaalzaken en particulieren. “Afgelopen jaar hebben wij bijna 2.000 fietsaccu’s gereviseerd. Sinds een aantal maanden hebben wij ook wat extra hulp erbij om de vraag aan te kunnen. We geven twee jaar garantie op onze revisiewerkzaamheden. Hiermee willen we laten zien dat wat we doen, dat we dat ook goed doen. We vertrouwen dus volledig op de kwaliteit van ons werk. Wij onderscheiden ons verder door snelle levertijden en – zoals genoemd – extra hoge capaciteiten. Bovendien kunnen wij veel accu’s reviseren of repareren, waarvan andere bedrijven de revisie nog niet onder de knie hebben. Tot slot bieden we gratis verzending en retourinname.”

Inventarisatie werkplaatsconcepten_597

Accureviseren.nl: scherpe prijs zorgt voor onderscheid

Simon Hessels in Meppel is de eigenaar van een fietsenzaak en merkte dat de wachttijden voor revisie opliepen. “Toen ben ik me er zelf in gaan verdiepen en heb de website accureviseren.nl opgezet. Inmiddels werken er drie man met een technische achtergrond, waaronder de luchtvaart- en telefoonbranche, aan de revisies. We vervangen niet alleen de cellen maar indien nodig ook de elektronica.” Hessels en zijn mannen kunnen de meeste accumerken reviseren, mits ze niet beveiligd zijn door de fabrikant. “Er zijn ook bepaalde accu’s die berucht zijn om elektronicaproblemen. Die reviseren we niet.” Hessels’ klantenkring bestaat uit particulieren en retailers. “We ontvangen accu’s vanuit het hele land en we reviseren ongeveer 1.200 accu’s per jaar.” Al die accu’s hebben een jaar garantie. Die garantie geeft Hessels met vertrouwen af. “We leveren goed werk voor een bijzonder scherpe prijs, daarmee proberen we ons een beetje te onderscheiden van onze collega’s.”

Accurevisie; welke aanbieders zijn er, specialismen, onderscheiden vermogen_680

Twindis geeft de rijwielhandelaar energie

Accurevisie; welke aanbieders zijn er, specialismen, onderscheiden vermogen

9/12
Loading ...