Elke dag wordt duurzamer

Van PET-fles-regenjas tot drive-in-fietsdoos

Duurzame producten_989

De maatschappij wordt steeds duurzamer en gaat ook niet aan onze winkels voorbij. Fabrikanten komen met steeds meer duurzame producten en verblijden ons steeds minder met verpakkingsmateriaal. Een bloemlezing uit het steeds dikker wordende duurzame winkelboek. 

Lees verder 

 

Vaude: regenjas van PET-flessen en koffiedik

Vaude is volop met duurzaamheid bezig. Neem de regenjas Cyclist Softshell Jacket II; een lichte, moderne jas met drielaags bescherming tegen alle weersinvloeden. De beschermende functie is te danken aan het Ceplex Green-membraan dat voor 50% bestaat uit verwerkt gerecycled materiaal van grotendeels oude PET-flessen. Bij de productie van de jas wordt bovendien S.Café gebruikt. Bij dit materiaal wordt gerecyclede koffiedik in het garen verwerkt. Het is daardoor deels bio-based. Verdere specs: sneldrogend mét UV-bescherming en als extraatje een antibacteriële werking die nare geurtjes tegengaat.

Vaude laat graag zien hoe duurzaam het bedrijf is en waar haar producten worden gemaakt. Op www.vaude.com is de klant met één klik bij de productiefaciliteit ergens op de wereld en kan hij of zij zich aan de hand foto’s, informatie en certificaten een beeld vormen van de productie en de duurzaamheid ervan. Vaude zet zich al sinds jaren in voor eerlijke arbeidsomstandigheden en milieubescherming over de gehele supply chain. Daarmee wil de producent haar steentje bijdragen aan de bewustwording dat ondernemingen hun winsten niet ten koste van mens en natuur of de volgende generaties moeten maken.

Lees meer over de duurzame aanpak van Vaude 

Vaude

Roetz levert fietsen rijklaar zonder karton af

Duurzaam en sociaal ondernemen is vanaf het begin de rode draad bij de Nederlandse fietsproducent Roetz. Met de slogan ‘Join our ride to a better world’ levert Roetz haar fietsen rijklaar en zonder kartonnen verpakking bij de dealers af. De basis van elke Roetz fiets is een hergebruikt stalen frame, waarmee het merk een circulair nieuw product in de markt zet. De frames die Roetz hergebruikt worden lokaal ingekocht en weer als nieuw op de markt gebracht. Roetz-Bikes is sinds 2011 actief met een duurzame en lokale fietsproductie.  

Lees meer over de duurzame aanpak van Roetz 

Roetz

Optima verpakt e-bike in drive-in-doos 

Optima


Optima Cycles – producent van onder andere Dutch ID – verving de standaard-fietsdoos door een zogenoemde drive-in-fietsdoos. Dankzij deze vinding kunnen e-bikes met behulp van minder karton, minder tape en minder overbodige sluitingsmaterialen verpakt worden. Naast de besparing aan materiaal levert dit het bedrijf drie minuten tijdwinst op bij het verpakken van de fiets. De verpakking is uit één plaat karton van vier meter breed geproduceerd. Groot voordeel van het snijden uit één plaat is dat dit kostentechnisch aantrekkelijker is; er zijn minder handelingen nodig, de verpakking is extra stevig en er zijn minder grondstoffen nodig. 

Lees meer over de duurzame verpakking van Optima 

Airolube:
onderhoudsmiddel van koolzaadolie

Consumenten vragen in de fietsenwinkel steeds vaker naar biologisch verantwoorde onderhoudsproducten voor de fiets. Groothandel Louis Verwimp springt hierop in door Airolube-producten aan haar portfolio toe te voegen. De onderhoudsmiddelen worden gemaakt door Airogroup in Stadskanaal. Deze producent verwerkt olie uit Gronings koolzaad tot duurzame, biologisch afbreekbare producten voor de reiniging, smering en het onderhoud van de fiets. Koolzaadolie heeft vergeleken met fossiele oliën verschillende voordelen. Het is allereerst van nature vloeibaar bij lagere temperaturen, waardoor er geen stoffen toegevoegd hoeven te worden. Bij fossiele oliën moet dat wel. Verder is koolzaadolie polair. Deze ‘magnetische’ eigenschap zorgt dat koolzaadolie van nature supergoed hecht aan metalen. De smering is daardoor hoger. Tenslotte is het gemaakt van een natuurproduct dat gewoon op de Groningse akkers groeit.  

Lees meer over de duurzame Airolube-onderhoudsmiddelen bij Louis Verwimp 

Verwimp Aerolube

Column Jeroen Rietvelt: Tweedehands als kans  

Jeroen Rietvelt van Fietsmarketeer.nl helpt winkels in de fietsenbranche met hun marketing. Hij vraagt hij zich af waarom je je winkel middels gebruikte fietsen niet als duurzaam zou kunnen profileren?  

“Noem het tweedehands, een tweede leven of vintage. Feit is dat de aanschaf van gebruikte producten in opmars is. De redenen zijn heel verschillend: een stijgend milieubewustzijn, meer oog voor duurzaamheid, een beperkter budget of gewoon omdat iemand een gebruikt product mooi vindt. En dat geldt zeker voor het product fiets, waar bij de aanschaf design en emotie een belangrijke rol spelen. Bied je als vakhandel daarbij betrouwbaarheid en zekerheid, dan heb je een winnende combinatie.

Waarom zou je je winkel niet als duurzaam profileren? Alle Nederlanders samen bezitten bijna 23 miljoen fietsen; een enorm potentieel voor de markt van gebruikte fietsen. Gezien de verwachte beperkte beschikbaarheid voor het nieuwe seizoen én de daarbij behorende oplopende levertijden, is het interessant om naar deze markt te kijken. Want de voordelen om te focussen op tweedehands fietsen zijn er legio. Zo kun je een hogere omloopsnelheid en betere liquiditeit behalen, kun je personeelsleden beter in hun kracht zetten, profileer je jouw winkel als duurzaam en omarm je de kansen die internet jouw winkel biedt. Dankzij de wereldwijde etalage is een knappe tweedehands fiets met zekerheid van de vakman zo verkocht. Een duurzame kans voor winkels. Wanneer volgen producenten met hun productie en logistiek?” Lees ook deze blog die Jeroen Rietvelt schreef over gebruikte fietsen.

 

Lees ook deze blog die Jeroen Rietvelt schreef over gebruikte fietsen 

Duurzame producten_988

Basil introduceert Choose Green-label

Basil heeft het Choose Green-label toegevoegd aan haar collectie. Producten die dit predicaat krijgen, zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen en voldoen aan de kwaliteitsnormen van Basil. Hiermee kunnen milieubewuste fietsers hun positieve impact op het milieu nog verder uitbreiden. 

Duurzaamheid is voor Basil al sinds 2012 een hot topic. Toen werden de Urban Unfold fietstassen van gerecycled canvas geïntroduceerd. Vervolgens zette de Skane regenkledinglijn met het BlueSign label (dat de verminderde sociale en ecologische impact van het productieproces certificeert) de groene puntjes nog meer op de i. De leverancier uit het Gelderse Ulft heeft diverse producten met het Choose Green-label, zoals de Ever-Green rugzakken en dubbele fietstassen, de Green-Life fietsmanden en de Pasja hondenfietsmanden.

Lees meer over de groene ambities van Basil 

Basil

Supercondensator als duurzaam alternatief voor lithium-accu

De Ostrichoo e-bike heeft geen lithium-accu maar een supercondensator. En dat maakt deze fiets een stuk duurzamer. Want een supercondensator ‘slijt’ niet en gaat aanzienlijk langer mee dan een lithium-accu: wel 2.200 laadcycli. Verder is de supercondensator in 30 minuten opgeladen. Verder is een supercondensator niet brandgevaarlijk doordat er zich in de accu geen chemisch proces voltrekt. Tenslotte zijn voor een supercondensator geen schaarse grondstoffen zoals lithium nodig. De duurzaamheid heeft wel een prijs. Zo is de actieradius beperkt, loopt de accu snel leeg en is ze per Wh duurder dan een lithium-accu.

Lees meer over de duurzame supercondensator 

Supercondensator

E-cargo op zonne-energie laadt zichzelf op

Het Nederlandse Need The Globe (NTG) ontwikkelde de SunRider: een e-cargobike die ook gebruik maakt van zonne-energie. De SunRider-bakfiets is uitgerust met efficiënte zonnecellen, die een vermogen leveren van 545 Wp. Het creëren van zonnepanelen werd mogelijk doordat deze efficiënter en tegelijkertijd goedkoper zijn geworden. Bovendien zijn ze steeds beter te integreren in bewegende objecten. Met de SunRider kan het gebruik van fossiele brandstoffen beperkt worden. Doordat de SunRider onderweg zonne-energie ‘tankt’, reduceert hij die uitstoot met tenminste 50%.

Lees meer over de unieke SunRider op zonne-energie 

E-Cargo Sunrider

Urban Proof producten van PET flessen

Urban Proof maakt sinds 2015 gebruiksvriendelijke, vrolijke fietsproducten. Maar het merk zocht ook naar een manier om de wereld een beetje mooier te maken. Door gerecycled materiaal toe te passen in hun nieuwste productlijn, geven ze een tweede leven aan plastic PET flessen.  De producten zijn uitgevoerd in hoogwaardig RPET, een sterk polyester vervaardigd uit gerecyclede PET-flessen.  Vorig jaar had Urban Proof een unieke samenwerking met cleanup organisatie Love Not Waste. Met de verkoop van hun producten ondersteunen zij de schoonmaakacties van Love Not Waste, zodat meer afval wordt opgeruimd en in de recyclestroom terecht komt. Zo kunnen er nieuwe producten van zwerfvuil gemaakt worden en heeft de Urban Proof Recycled collectie een dubbel positieve impact op het klimaat. De collectie bestaat uit verschillende producten: ruime dubbele fietstassen, een handige shopper fietstas, een dik bagagedragerkussen, een zadelhoes en krathoes toegevoegd aan haar assortiment. Dit jaar won Urban Proof met hun fietstas U+ Sustainable Concepts een Fiets Innovatie Award.

Lees meer over de Urban Proof-gedachte en collectie 

Urban Proof


Cargobike

Duurzame producten

8/10
Loading ...