Brandveiligheidskasten;

van simpel tot alles-erop-en-eraan

Met een brandveiligheidskast zet u bij een accubrand (de toekomst van) uw tweewielerzaak niet op het spel. In de handel zijn tal van soorten en maten brandveiligheidskasten te verkrijgen in verschillende veiligheidsklassen. De meest uitgebreide detecteren zelf een beginnende accubrand en blussen deze direct. In dit artikel zetten we een greep uit het aanbod op een rij: 

Lees verder 
Brandveiligheidskasten, wat is er te koop?_576

Dupa Battery XL: automatisch sluitende deuren

De Dupa Battery XL is verkrijgbaar in vijf verschillende maatvoeringen. Een van de meest onderscheidende punten is dat openstaande deuren bij brand in de kast automatisch dichtgaan. De vuurhaard ontwikkelt zich aan de binnenzijde en de omgeving blijft beschermd. De deuren worden op meerdere punten vergrendeld, zodat een eventuele backdraft wordt voorkomen. De Battery XL is niet meer te openen voor medewerkers; enkel door de hulpdiensten. Zure gassen bij de ontbranding komen niet meer vrij. Dupa koos ervoor om verschillende brandwerende, geïsoleerde compartimenten in de veiligheidskast aan te brengen. Elke accu wordt in een apart vak opgeslagen. Op deze manier verkleint de kans op een kettingreactie tussen batterijen, een zogeheten thermal runaway. Een extra is het SmartControl-systeem, dat elk compartiment monitort. Ieder vak heeft dan warmtedetectie. Een nog verdere uitbreiding daarop is dat het systeem bij een calamiteit de brandweer vanzelf waarschuwt. 

Highlights Dupa Battery XL

 • Bij calamiteit vallen de deuren in het slot en worden deze extra vergrendeld.
 • Brandwerendheid van ten minste negentig minuten (van buiten naar binnen).
 • Volledig gecertificeerd volgens NEN EN 14470-1.
 • Natuurlijke ventilatie om overdruk en zure dampen af te voeren.
 • Optioneel laadstation voor veilig opladen.

 

C-Parts: volop maatwerk mogelijk 

C-Parts heeft in samenwerking met Hiltra een lijn met veiligheidskasten voor de opslag van e-bikeaccu’s ontwikkeld. Deze zijn speciaal bedoeld voor de vak- en groothandel om te kunnen voldoen aan de huidige en toekomstige veiligheidseisen. Er bestaan twee types: de Ls 620 met een enkele deur en de Ls 1220 met een dubbele deur. Daarnaast zijn er modellen met een groot volume, waarbij in de grootste variant wel twintig europallets passen.  

Foto - 6:4 verhouding

Highlights C-Parts Ls 620 en Ls 1220

 • De kasten zijn in te delen in compartimenten en te customizen.
 • Keuze uit onder andere de uitgebalanceerde blus aerosols en de dubbel gecoate legborden.
 • Deurdranger waardoor de kastdeur altijd sluit. Alarm wanneer niet gesloten.
 • Optioneel sms-modules bij calamiteiten.
 • Voldoen aan NEN EN 14470-1 en volgens C-Parts voorbereid op toekomstige wetgeving.

 

Shimano: 2 modellen, 3 veiligheidsniveau’s

Om het risico op brandgevaar door e-bikebatterijen en -opladers sterk in te perken, heeft Shimano sinds afgelopen jaar brandveiligheidskasten opgenomen in haar werkplaatsprogramma. Bij goed gebruik van de kast en juiste opslag van de nieuwe en gebruikte accu’s is de kans op brand in de tweewielerzaak als gevolg van een vlam vattende accu relatief klein, stelt men bij Shimano.

Shimano produceert de veiligheidskasten niet zelf, maar trekt daarbij samen op met de specialisten van het gerenommeerde Asecos. Tweewielerspecialisten hebben de keuze uit twee modellen, de S-Classic Line de Q-Pegasus Line. Beide zijn uit te voeren zijn met drie veiligheidsniveaus. De variant met de meeste functionaliteiten heeft onder meer rookdetectie, een intern blussysteem, een signaallamp en een control unit. Daarmee valt een aansluiting te maken op de brandcentrale.

Foto - 6:4 verhouding

Highlights Shimano S-Classic en Q-Pegasus

 • Zestig minuten brandwerendheid bij brand in de kast.
 • Gecertificeerd brandblussysteem (bij veiligheidsklasse 2 en 3). Binnen enkele seconden stopt een verbrandingsreactie van de opgeslagen accu’s.
 • Bij brand buiten de kast, worden de lithium-ion accu’s negentig minuten beschermd. Dit voorkomt ontbranden, instabiel worden of ontploffen van de lithium-ion accu’s.
 • De veiligheidskast voldoet aan alle eisen (NEN EN 14470-1)

 

Juncker: van zwaarlastrooster tot rookdetector.

Net als Shimano biedt Juncker brandwerende kasten aan van specialist Asecos. Deze zijn eveneens in drie verschillende veiligheidsklassen beschikbaar. De kast van het eerste veiligheidsniveau heeft drie zwaarlastroosters met een draagvermogen van 180 kilo verdeelde last, per niveau. Bij de kast uit de tweede veiligheidsklasse zit een droogaerosol blussysteem dat wordt geactiveerd dankzij een temperatuurdetectie. De kast van veiligheidsniveau drie is de meest geavanceerde. Het blussysteem wordt geactiveerd dankzij een rookdetector. Er gaat een brandalarm af, met licht- en geluidssignaal. Daarnaast krijgen derden – denk aan mensen bij een alarmcentrale – automatisch en draadloos een melding.

Foto - 6:4 verhouding

Highlights Juncker 

 • Ontwikkeld voor tweewielerspecialisten, verhuurbedrijven en bedrijven met meerdere fietsen voor gasten en/of medewerkers.
 • Negentig minuten brandvertraging van buiten naar binnen, zestig minuten van binnen naar buiten.
 • Meerdere veiligheidsklassen met specifieke opties per klasse.
 • Voldoet aan eisen gesteld in NEN EN 14470-1.

 

Anlag: breed assortiment, waaronder compacte kast

Anlag uit Ede heeft meerdere veiligheidskasten in het assortiment. De Priocab Typ90 is een staande kast met dubbele deur voor inpandige opslag van lithium-ion accu’s (maximale opslag 250 liter). Dit model, van Duitse afkomst, is voorzien van deurdrangers die zorgen dat de kast altijd sluit (automatisch bij brand). Volgens de fabrikant heeft dit model een brandwerendheid van negentig minuten. Het bedrijf heeft tevens een kleinere (Duitse) veiligheidskast met kabeldoorvoer: de Priocab Typ90 onderbouw. Het idee hierachter is dat deze gebruikt wordt voor accu’s die kortstondig opgeslagen worden. De compacte kast kan gemakkelijk onder een werkbank worden geplaatst. De kast is uitgevoerd met een lade en een gecertificeerde, brandwerende kabeldoorvoer. Anlag ontwikkelde ook zelf een kast: de MU-200/4S Li-Ion. Deze brandwerende opslagvoorziening is bedoeld voor de opslag van (verpakte) accu’s en kan uitgerust worden met een aerosol blussysteem. De brandwerendheid bedraagt volgens Anlag zestig minuten.

Foto - 6:4 verhouding

Highlights Anlag Priocab Typ90

 • Kan eveneens met lades uitgevoerd worden (staande uitvoering).
 • Automatisch sluitende deurdrangers (staande uitvoering).
 • Standaard met één, optioneel met twee lades (onderbouwuitvoering).
 • Voldoet aan eisen NEN EN 14470-1.

 

Kruitbosch: monteur houdt de handen vrij

Ook Kruitbosch kiest voor de producten van Asecos. In het assortiment zitten drie opslagkasten, de Q-, S- en UB-line. Deze zijn in drie veiligheidsklassen uit te voeren. Bij brand buiten het opslagsysteem worden de accu’s gedurende negentig minuten beschermd tegen oververhitting van buiten naar binnen. Als er in het opslagsysteem brand is, wordt de omgeving daarbuiten minstens zestig minuten beschermd tegen oververhitting en uitbreiding van de brand. Dit geldt voor kasten van alle veiligheidsniveaus. Bij de Q-line blijven de deuren beperkte tijd open staan en sluiten vervolgens automatisch, zodat de monteur beide handen vrij houdt. De deuren van de S-line sluiten ten allen tijde dankzij het sluitmechanisme. Tijdens het in- en uitpakken van de accu’s moet de deur dus tegengehouden worden. De UB-Line is speciaal ontwikkeld voor kleine ruimtes. De kasten passen gemakkelijk onder werkbanken.

artikel 6 tekst ankeilers_239

Highlights Kruitbosch Q-, S- en UB-line 

 • Transportsokkel voor gemakkelijk verplaatsen (Q-line).
 • Gecertificeerd brandblussysteem in de kasten van niveau twee en drie.
 • Droge aerosol (geschikt voor brandklassen A, B, C en F) als blusmiddel.
 • Voldoen aan alle eisen (NEN EN 14470-1).
 • Kasten van veiligheidsniveau drie zijn meest geavanceerd.

 

Kluisstore.nl: verschillende oplossingen, meerdere merken

KluisStore.nl biedt verschillende oplossingen aan voor het veilig opbergen, vervoeren en opladen van lithium-ion accu’s. Het gaat om producten van merken als SafetyFirst, Asecos en Düpertal. Een aantal kasten uit het assortiment is modulair op te bouwen of achteraf uit te breiden. Dit kan handig zijn bij uitbreiding van de zaak, aanpassing van de eisen van de verzekeraar of verandering van regelgeving. De SafetyFirst XL Basic is een van de basiskasten die KluisStore.nl aanbiedt. Deuren en wanden zijn opgebouwd uit hoogwaardig, homogeen materiaal met hoge brandwerende eigenschappen. De veiligheidskast biedt weerstand voor branden van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. Ventilatieopeningen op de bovenkant van de kast worden automatisch gesloten in geval van brand. De kast heeft vier stelpoten voor stabiele plaatsing.

Brandveiligheidskasten, wat is er te koop?_577

Highlights SafetyFirst XL Basic

 • Highlights SafetyFirst XL Basic 
 • Beide deuren zijn voorzien van vrijloop-deurdrangers.
 • In geval van brand sluiten de deuren automatisch.
 • Standaard voorzien van 3 tot 75 kg belastbare legborden. Opbergcapaciteit bedraagt circa 25 accu’s.
 • Na verwijdering van de plint verplaatsbaar met pompwagen of heftruck.  

Giant E-bikes

Brandveiligheidskasten, wat is er te koop?

6/10
Loading ...